Sunday, May 3, 2009

ayah...anak...dan doraemon...


erti hidup pada yang memberi..
pinjam kejap ye ustaz,kata2 power ustaz ni...
teka-teki ni begini :
cerita ini berlaku zaman populariti doraemon di kemuncak idola setiap kanak2 seluruh dunia ketika itu..
seorang anak merengek meminta sebuah patung doraemon bersaiz dirinya yang berusia beberapa tahun...
bayangkan hendak mecari sebuah anak patung yang bersaiz besar itu... tentu sangat sukar bukan..
beberapa lama selepas itu, ayah tersebut mendapat rezeki untuk pergi ke luar negara atas urusan kerja...
selesai urusan di jepun, si bapa tengah meronda-ronda sekitar bandar jepun untuk membelikan buah tangan untuk seisi keluarga.. tiba2, di rezekikan oleh Allah untuk berjumpa dengan sebuah patung seperti yang di impikan oleh sang anak...gembira hati tidak terkata..
balik ke Malaysia, sang ayah di sambut dengan lonjakan gembira sang anak...
sampai sahaja ke tangan sang anak, si ayah melihat anak kasayangannya memeluk erat Doraemon tadi sambil bergolek2 dengan penuh manja bersama patung kesayangannya...
teke-tekinya :
siapakah watak yang merasa sangat bahagia dalam cerita ini..? adakah sang ayah yang terpaksa membelanjakan sejumlah wang dek kerana terpaksa mendapatkan apa yang anaknya impikan, lagi-lagi patung tersebut adalah original made in japan, ataupun sang anak yang mendapat apa yang telah lama menjadi impiannya, ataupun Doraemon yang telah di peluk oleh sang anak...?
logik akal tentu mengatakan si anak adalah orang yang paling gembira kerana mendapat apa yang di hajatkannya..namun hati tentu mengatakan si ayah kerana puas telah berjaya mendapatkan apa yang di impikan untuk orang yang tersayang..
inilah konsep erti hidup pada yang memberi...
yang memberi tentu sahaja tidak mendapat apa2 yang bernilai pada kaca mata seorang manusia, tetapi dari mata hati seorang hamba yang memberi dengan kasih sayang, tentu mengatakan si ayah adalah jawapannya..
kalau lah ada segelintir mengatakan jawapannya adalah Doraemon, yang suka di peluk oleh sang anak, percayalah sahabatku...erti itu tidak kekal lama..
seminggu dua selepas itu, tentu sahaja anda akan kecewa lantaran Doraemon itu akan menjadi cacat bila mana sang anak tercabutkan hidung comel sang Doraemon tersebut..begitulah, analogi seorang yang hanya mengharapkan agar mendapat apa yang di impikan berbanding orang yang berharap dapat memberi pada saudaranya..
hadith Rasulullah s.a.w dalam hadith 40:
"tidak beriman seorang hamba sehingga ia melebihkan saudaranya melebihi kasihnya pada dirinya sendiri"
wallahu'alam..