Tuesday, April 22, 2008


CERPEN : BINTANG MENCARI KEKASIH

Ingin kubunuh engkau wahai pencuri hatiku. Kala langit nebula sejenak, aku nekad. Langkah kuhayun kemas. Pedang dendam kuhunus. Kau terkesima. Terantai diri, terpaku kaku. Algojo meresap ke daerah metabolismaku. Aku ketawa. Ketawa kuat. Kau bakal mati di tangan perempuan ini! Pedangku sudah mula dahagakan darahmu. Pengkhianat cinta! Kilauan pedangku mencantas cabang lidahmu yang pernah mengunci diriku dengan kata-kata syahdumu. Lantas hunusan pedangku mula merobek hatimu. Katamu dulu, akulah penghuni hati itu. Ah! Dulu gadis ini mudah kau dustai tapi hari ini aku tidak akan percaya dengan kalimah yang terlontar dari mulutmu.

Ha…ha…ha! Kau luka parah. Terlalu parah! Darah merahmu memercik ke lantai bumi. Jijik aku memandangmu. Hanyir sinusku terhidu air darah itu. Sakit? Sakitkah? Begitulah sakitnya perasaan dan jiwa perempuanku saat kau menjauhkan diri daripadaku. Malah, lebih pedih dan sakit daripada apa yang kau alami sekarang. Pengkhianat cinta! Cinta? Huh! Cinta!! Cintakah itu andai semasa senang bersama, tetapi saat kesukaran datang menghimpit, kau mula pergi dan hilang entah ke mana. Cintakah itu andai sekadar melampias nafsu, menjaring iman? Cintakah itu andai maruah dilempar dari jendela hidup? Cintakah itu andai pengakhirannya bukan di gerbang yang halal?

“Arghhh!!!”
Hentikan eranganmu.
“Arghhh!!!”
Hentikan! Kataku, hentikan!

Pada suatu masa dulu, aku pernah jadi penagih cintamu. Hidangan candu cinta badani di setiap malamku hanyalah bersamamu. Aku jadi khayal kerana aku gadis yang fakir kasih sayang. Aku mencari kasih. Aku mendamba sayang. Salahku kerana mencari kasih sayang daripada makhluk sepertimu. Salahku kerana lupa pada kekasih yang tidak pernah meninggalkanku walau sedetik. Salahku kerana terpedaya dengan perangkap bicara manismu. Renjisan kasih yang membasahi taman hatiku ketika bersamamu, menghijaukan pepohon rindu. Setiap saat, setiap waktu, zikirku hanya namamu. Tapi suatu hari, dajjalmu merasuk setiap urat nadi dan belulang. Mahkota yang kujaga telah kau rampas. Aku rasa berdosa. Hitam! Kotor! Hina! Tika itu aku menangis. Kau juga. Kita jadi tak menentu. Kau memeluk tubuhku erat. Menenangkanku, menabur lagi bicara indah di depanku. Lantas pujukanmu menguntumkan senyumku kembali. Gadis ini percaya padamu. Percaya sungguh-sungguh. Dan akhirnya, ia tidak berakhir di situ sahaja. Kepercayaanku padamu menjerat diri. Akhirnya malam-malamku bertemankan manusia topengan syaitan.

“Arghhh!!”
Hentikan eranganmu!
“Arghhh!!”
Hentikan. Kataku, hentikan!

Harapanku bertaburan pecah. Hancur dan berderai. Saat aku kehilanganmu, aku jadi hilang punca. Bagai orang hilang akal. Gila! Aku hampir-hampir menelan semaksima mungkin pil tidur. Aku tidak mahu hidup lagi. Gadis ini beranggapan, kehilanganmu bermakna sudah tiada ertinya lagi untuk meneruskan penghidupan ini. Wah! Agungnya dirimu ketika itu di mataku. Hatta aku sanggup mati keranamu. Kasih kita berkubur tanpa nisan. Kemboja yang gugur aku kutip satu-persatu, membina kembali semangatku yang kian rapuh. Aku buntu. Hari-hari yang kulalui tiada bernoktah. Kucari dirimu di segenap ruang. Pelusuk dunia kupanjangkan langkahku. Namun dirimu tidak kutemu. Aku hampa. Kecewa. Kau pengkhianat cinta!

Ah! Aku sudah bosan! Bosan dengan hidup yang penuh pura-pura. Aku seperti mayat hidup. Entah berapa kali aku mati lalu hidup semula keranamu. Aku masih tegar menunggumu walau kutahu penantianku hanya sia-sia. Ah! Mengapa tika itu aku begitu bodoh? Aku masih menjadi penunggu setia cinta kita kerana aku yakin benar kau akan pulang. Aku yakin. Sungguh-sungguh yakin. Prolog cinta yang kita layarkan tidak akan bernoktah mati. Dirimu terus kunanti…

“Arghhh!!!”
Hentikan eranganmu!
“Arghhh!!!”
Hentikan! Kataku, hentikan!

Ha…ha…ha…Merayulah! Teruslah merayu. Pengkhianat cinta! Mautmu di hujung jemariku. Nyawamu kan kucabut perlahan-lahan. Kau tidakkan mati dengan mudah. Izrail jua tidakkan kasihan dengan makhluk sepertimu. Aku haramkan diriku daripada berihsan denganmu kerana kau tidak pernah tahu erti ihsan. Dendam? Aku perempuan pendendam? Ya! Dendam ini telah lama bersarang di hatiku. Tatkala ketemu dirimu hari ini, bara dendamku padamu marak menyala disimbah api kebencian yang meluap-luap padamu. Simpatiku kian terbenam. Kasihku kian terkubur. Di tangan seoarang perempuan ini kau bakal mati!

Ingatkah kau noda-noda hitam yang mengeruhkan sejarah hidup kita? Aku kaget saat kau menyuruhku menggugurkan bayi tak berdosa yang menghuni rahimku. Dia anakku. Anakmu jua. Berkali-kali aku cuba meyakinkan dirimu bahawa dia adalah zuriatmu. Anak yang lahir tatkala ovumku bersatu dengan spermamu. Sarat dosa yang kita tanggung kian menggunung. Aku terpaksa akur dengan kehendakmu lantaran aku jua takut dengan cemuhan yang bakal tiba. Fetus yang masih suci murni telah kubunuh. Aku pembunuh. Pembunuh zuriatku sendiri! Layakkah diriku digelar insan?

“Arghhh!”
Hentikan eranganmu!
“Arghhh!!!”

Hentikan eranganmu. Jangan kau renung ke dalam bola mataku yang sarat kebencian. Belati yang tersisip di pinggangku bakal kutarikan mengikut rentak dendam ini. Biar pedih tersiat kulitmu. Biar jeritanmu memecah hening senja. Aku tak peduli kerana aku mahu kau merasakan kepedihan hati yang pernah kurasakan. Aku berasa puas. Puas! Puas! Aku dirasuk iblis? Siapa yang lebih iblis? Kau pernah berjanji menyuntingku menjadi suri hidupmu tapi aku kau pinggirkan. Janji hanya tinggal janji. Aku kau jamah tanpa mengira halal dan haram. Aku kecewa. Terlalu kecewa!

Saat kita semakin hanyut dalam arus durjana, kau menghumbanku ke lurah yang lebih hina. Dasyat dan menjijikkan. Sehingga aku sendiri tidak percaya bahawa aku pernah hidup bergelumang najis itu. Kau memberiku dadah setiap kali bertandang menghampiriku. Lantas ketagihan pada najis itu mula menular. Tubuhku menggigil kesejukan saat aku khali daripada suntikan najis durjana itu. Darahku kian sebati dengannya. Aku mula mencuri barang-barang kemas milik mamaku kerana kau sering mendesakku memberikan dirimu wang andai aku mahu bekalan najis itu. Katamu, tubuhku sudah muak kau terokai lantas wang yang kini menjadi perkara utama dalam kehidupan manusia hari ini yang didambamu. Aku tidak mampu berbuat apa-apa melainkan menurut sahaja kemahuan gilamu itu.

Aku sudah mula ponteng kelas. Namun adakalanya kugagahi jua diriku untuk menghadirkan diri ke kuliah dan tutorial. Bimbang ada yang menyedari sesuatu telah berlaku padaku. Mataku cengkung. Ranting tubuhku layu. Bibirku pucat. Rambutku kusut-masai. Diriku sudah tidak terurus lagi. Tiada lagi Bintang yang ceria dan riang. Kawan-kawanku mula bertanya itu dan ini padaku. Masing-masing hairan dengan perubahan drastik yang berlaku pada diriku, lebih-lebih lagi Salsabila. Tentu kau masih ingat pada gadis ayu yang selalu dicemuhmu itu. Kau melarang aku bersahabat rapat dengan gadis Che Siti Wan Kembang itu. Kau gusar aku terpengaruh dengan dakyah Islam fanatik dan syadid Salsabila.

Katamu, dia pembawa ajaran sesat, mendiskriminasikan wanita. Wanita haram bercakap dengan lelaki ajnabi. Wanita hanya layak mencangkung di ceruk dapur. Wanita tidak boleh keluar rumah. Wanita hanya layak berjalan di tepi jalan. Wanita perlu menutup seluruh tubuh. Panas! Rimas! Katamu, mengapa perlu ditutup dan disembunyikan keindahan yang dimiliki? Serlahkan segala-galanya supaya kita mampu berbangga dengan diri sendiri. Barulah kita tampil yakin dengan penampilan diri. Ah! Dangkal sekali hujjahmu. Benarlah! Segala kebejatan sosial, kisah haruan makan anak sebenarnya bermula daripada pendidikan agama yang lompang.

Islam sebenarnya tidak pernah membeza-bezakan antara wanita dan lelaki. Wanita tetap mempunyai hak-haknya. Dalam Islam, segala perbatasan yang disyariatkan ke atas wanita adalah untuk menjaga maruah wanita justeru mengangkat martabat wanita ke tempat yang a’la. Wanita dikurniakan kelembutan. Ada mawaddah yang mewarnai jiwa setiap wanita yang tiada pada kaum Adam. Andai dalam suatu institusi kekeluargaan hanya wujud ketegasan dan kekerasan, pastinya kehidupan yang dilayari akan pincang. Justeru wanita adalah sayap kiri kaum Adam. Pelengkap kehidupan agar ada perseimbangan. Lantas apakah diskriminasi yang telah kau perkatakan itu? Salsabila yang berjubah, bertudung labuh menutupi paras dadanya, menjaga syariat agama suci ini, kau hukumnya sebagai pelampau agama. Ah! Bodohnya aku ketika itu. Jahilnya aku kerana masih buta walaupun cahaya indah bersinar di depan mata. Aku alpa lantas memilihmu sebagai penunjuk jalan hingga aku tersesat dan tersimpang jauh dari destinasi yang sebenar.

Mama dan papa mula menyedari perubahan yang berlaku pada diriku walaupun aku cuba menyembunyikanya. Namun, sedaya manalah kudratku tika tamparan papa singgah di pipiku. Aku menangis tatkala mama jua mengiakan tindakan papa. Aku jadi serba salah, lantas tika itu ingatanku menerpa ke bayangan wajahmu. Kurasakan mama dan papa tidak lagi sayang padaku. Aku terus menghubungimu. Perasaanku mendesak untuk lari meninggalkan keluargaku dan hidup bahagia bersamamu. Ah! Hampanya aku ketika itu kerana aku gagal menghubungimu. Kau kucari di segenap ruang namun segala-galanya sia-sia. Mengapa penghujungnya perlu begini? Setelah kau beriku harapan yang menggunung, aku akhirnya terkapai-kapai sendirian.

Setelah mama dan papa mengetahui aku adalah penagih, mereka menghantarku ke pusat serenti. Di sana, aku belajar erti kehidupan. Barulah kusedar betapa sukarnya suatu penghidupan yang tulus. Barulah aku faham matlamat sebenar kita dijadikan. Kasih sayang yang didamba daripadamu hanyalah suatu pembohongan. Pembohongan yang tidak pernah kusedari. Aku jadi buta dengan sinaran mata kasihmu yang redup. Aku jadi bisu dengan syair indah bicara rindumu. Aku jadi khayal dengan hembusan cinta dustamu. Pengkhianat cinta!

“Arghhh!!!”
Hentikan eranganmu.
“Arghhh!!!”
Hentikan! Kataku, hentikan!

Bintang…Kau tak berhak menghukum insan itu. Sudahkah kau beri dia peluang untuk menebus kesalahan dirinya? Sudahkah kau berinya peluang untuk meminta maaf daripadamu? Sudahkah kau berinya peluang membela dirinya?
Maaf ? Bela diri ? Menebus kesalahan ? Apakah kesalahannya boleh ditebus ? Hatta air dari tujuh lautan tidak mampu membasuh dosa dan noda hitam yang tercalit di kanvas sejarah hidupku. Lantas, apakah aku bisa memaafkan durjana ini? Maaf. Hatiku sudah terkunci untuk merelakan dirinya mempermain-mainkan perjalanan hidupku lagi.

Bintang…Sesungguhnya Rasulullah SAW bersifat pemaaf. Baginda sentiasa memaafkan kesalahan insan lain hatta musuh perang baginda sendiri. Baginda juga mahu ummatnya bersedia memaafkan kesalahan orang lain. Allah jua bersifat pemaaf. Allah sentiasa melimpahkan Maghfirah-Nya buat hamba-hamba-Nya andai dia benar-benar insaf dan bertaubat nasuha. Jangan biarkan api dendan membakar jiwamu yang penuh mawaddah itu. Diriku yakin kau mampu memaafkan insan ini walaupun memori hitam itu menyekat dan meronta-ronta, menggegar dan menggoyahkan iman serta ihsanmu. Bintang…maafkanlah dia…

“Arghhh!!!”
“Arghhh!!!”
“Arghhh!!!”
Bintang…maafkanlah dia…
Tidak!
Bintang…maafkanlah dia…
Tidak!! Sekali-kali tidak akan kumaafkan durjana ini!
“Arghhh!!!”
“Arghhh!!!”
Kupinta padamu dengan seluruh jiwaku, maafkanlah dia, Bintang. Maafkanlah dia…Maafkanlah dia dengan sepenuh hatimu. Maafkanlah dia…

Suara yang datang bersama pawana lembut membelai naluriku. Serasa dingin menyentuh sukma. Mata hatiku mula memandang hikmah yang mengalir. Kesumat yang terbuku kian mencair. Entah mengapa, tiba-tiba sahaja hati perempuanku beriak tenang. Memandang suatu wajah yang lewat hari-hariku sering menemuinya, menjadikan diriku insan yang mula mengenali indahnya Islam, indahnya hidup ini andai menyusurinya dengan penuh tulus dan hikmah. Dia insan mulia. Insan yang cukup kuhargai budi dan kalam nasihatnya. Ah! Benarkah seperti katanya, aku perlu memaafkan durjana ini?

Prolog hidupku….
Monolog sendirian…
Bahagia atau keciciran…?

Kutemui suatu hati yang berpancaran bagai lautan. Kuselaminya dan di sana kutemui mutiara keluhuran dan keikhlasan. Kalam yang terlantun dari bibirnya bagai renjisan hikmah yang menyuburkan keimanan. Fatamorgana dunia telah mengaburiku dari mengenal hakikat kehidupan. Aku bangun kembali membina suatu iltizam baru.

Sebaik-baik perhiasan dunia ialah wanita solehah…

Indahnya kerlipan sang bintang, menghiasi atap dunia. Sinarnya membelah keheningan malam. Kerdipnya mengunci mata yang memandang. Tiadakah sang bintang yang sudi di sisi ini?

Serasa dia mula melamar cintaku. Hatiku berbunga indah. Dia insan mulia. Layakkah aku untuknya? Keyakinanku padanya menebal. Dia bersedia membimbingku, menunjukiku menuju cahaya kebenaran. Sanggup menerimaku seadanya. Duhai…mulianya hatimu. Tulusnya cintamu padaku. Terima kasih kerana sudi menerimaku. Bintang yang sinarnya hampir padam, kini berkerdip kembali. Bergentayangan di persada malam bersama purnama indah dalam gugusan kasih sayang anugerah Ilahi. Ya Allah! Dengan Rahmat-Mu, kuingin hidup ini terus indah bersamanya.

Kejam!!!
Dunia ini terlalu kejam!!
Kejam!!!

Tidak! Bukan dunia ini yang kejam. Kau yang mencipta duniamu untuk menjadi kejam padamu. Sejarah kekejaman di masa lampaumu telah meninggalkan artifak-artifak hitam di masa hadapanmu. Kau yang berbuat dosa, lalu kaulah yang perlu menanggung akibatnya!!

“Bintang….anda disahkan menghidap HIV Positif.”

Gelap…Hidupku gelap. Segala-galanya hancur. Musnah…Ya Allah!

Aku berteleku di hamparan suci. Bintang ini nekad! Hanya padamu Ilahi aku serahkan jiwa raga ini. Ya Rabbi… terimalah dagangan nan hina ini. Aku malu pada-Mu Ya Allah! Teramat malu…Banyaknya dugaan yang perlu kutempuh. Kini berseorangan menghadapi segala-galanya. Tapi aku tahu Ya Allah, Kau tidak pernah meninggalkanku walau sedetik. Kini aku kembali mencarimu Ya Allah, mencari diri-Mu yang terlalu lama kutinggalkan. Mencari dan mendamba cinta daripada kekasih nan agung. Ya Allah! Bintang telah bertemu dengan kekasihnya. Rabbi… Kaulah Kekasih Agungku….

CERPEN : SRIKANDI CINTA

Saya dan dia tahu ungkapan itu. Kami jelas maksud di sebaliknya. Kami faham ia. Malah kami bersetuju dengan ungkapan itu. Seorang lelaki adalah pelindung bagi seorang wanita. Lelaki buat wanita ibarat mega yang meneduhi insan daripada panahan sinar mentari. Lelaki dan wanita saling memerlukan. Lengkap-melengkapi antara satu dengan yang lain. Hawa lahir dari tulang rusuk kiri Adam. Wujudnya Hawa kerana rindu dan sepi Adam. Jelas! Lelaki perlukan kelembutan dan mawaddah wanita. Wanita perlukan kekuatan dan semangat lelaki.
Saya terkilan. Hati saya meruntun mencari jawapan pada keterlanjuran sikapnya. Hairan! Begitu mudah dia melupakan makna ungkapan yang kami pegang selama ini.
Dia rafiq terakrab saya. Tidak keterlaluan jika saya katakana, antara beribu bintang yang berkerdipan di lelangit malam, dialah kejora yang berkilau megah. Sudah lama kami tidak ketemu. Tapi hari ini tika saya sedang membelek-belek halaman hadapan Warta Perdana, satu warkah biru saya terima. Tersisip kemas lipatannya dalam sampul papyrus coklat.
Tangan kanan mula bertindak balas menyiat bucu sampul surat, tanda menyetujui impuls yang dihantar otak. Naluri tertanya-tanya pengirimnya.

107, Umar Thusuh Street,
Damanhour, Mesir.
24 Oktober 2002.


Assalamualaikum wbt,
Salam sesuci embun pagi kuhulurkan buat sahabat yang senantiasa di ingatan ini. Moga dirimu sihat hendaknya serta berada di bawah lembayung Rahmat dan Maghfirah Ilahi. Maafkanku kerana sudah lama tidak mengutusimu. Diam bukan bererti lupa. Percayalah! Namamu sentiasa wujud dalam kalam doaku.
Muadz,
Kalau mampu aku benamkan segala nestapa yang bersarang di lubuk jiwa ini ke dasar Laut Merah, akan aku lakukan. Kalau boleh aku hanyutkan segala memori yang meracun fikiran ini ke Sungai Nil, akan aku usahakan. Kalau bisa aku lontarkan segala noda hitam yang menghantui diri ini ke Piramid Ghazi, akan aku laksanakan. Tapi Allah Maha Adil. Segala duri dosa tertancap kembali ke dada ini. Walau lukanya hampir sembuh, namun pedih dan parutnya masih ada.
Kini aku ibarat pungguk yang rindukan sang qamar. Aku tahu, pungguk pastinya tidak mampu menggapai sang qamar yang nun jauh di persada malam. Tapi aku terlalu merinduinya, Muadz! Dan nyalaan rindu ini tidakkan pernah padam mahupun pudar dari kandil jiwaku.

Saya bingung. Naluri saya meruntun mahu tahu apa titik hitam yang telah tercoret dalam kamus hidupnya. Siapa yang dia rindukan? Terlalu istimewakah insan itu? Saya susuri bait kalam warkahnya.

Muadz,
Sejak kau membawa haluanmu dan aku membawa haluanku, kita terus terpisah. Tika itu aku tercari-cari rafiq sejujur dan sebaikmu. Nyata, ummi dan baba memahaminya. Ummi dan baba telah menyunting kuntuman wardah di bustan Imam Haji Ismail untukku.
Wardah seindah namanya. Seharum puspa yang mewangi di taman. Tersusun bait bicaranya. Sopan gerak-gerinya. Mahmudah sifat yang dipertontonkannya. Kukira tiada palitan cela padanya. Wardah berkembang mekar di bustan jiwaku. Kusiraminya dengan titisan kasih dan cintaku.
Setahun aku mengikat kasih bersama Wardah. Kami berdua telah bersetuju untuk membina mahligai bahagia setelah tamat pengajian. Tapi takdir telah menentukan kami berjauhan. Mungkin ingin menguji kesetiaan dan kejujuran antara dua insan ini. Aku berjaya melanjutkan pelajaran ke Universiti Indiana dalam jurusan Pengurusan Perniagaan. Wardah pula meneruskan pengajiaannya dalam jurusan Syariah Islamiah di Universiti Malaya.

Kini saya faham sedikit-sebanyak susur-galur kisahnya. Terus-terusan mata saya melirik tiap kalimah yang tertulis.

Muadz,
Setelah setahun di rantau orang, aku makin faham asam garam kehidupan. Tapi fahamanku jelas tersimpang daripada adat budaya timur. Malah, lebih tersimpang jauh apabila fahamanku tersasar terus dari corak Islami. Entah bebayang hitam mana yang datang membaluti roh dan jasadku, hingga aku tidak sedar semakin hari aku semakin hanyut dibawa arus barat.
Benteng imanku runtuh persis runtuhnya World Trade Centre. Aku lupa pada pencipta. Aku cuai dengan tanggungjawabku sebagai seorang anak. Aku lalai dengan tugasku sebagai seorang pelajar. Hari demi hari aku semakin lupa, cuai dan lalai.
Di sana aku lebih gemar keluar berfoya-foya di pub-pub berbanding keluar ke perpustakaan mentelaah pelajaran. Aku banyak menghabiskan masa berhibur dengan hiburan yang melalaikan daripada menghabiskan masaku di tikar sembanhyang menghadap Yang Kuasa,. Aku lebih suka bergelak ketawa bersama teman-teman daripada menitiskan air mata menangisi tiap dosa yang telah aku lakukan.
Aku pernah melakukan noda hitam yang tidak mampu aku basuh walau dengan tujuh lautan sekalipun. Mungkin payah untuk kau mempercayainya. Tapi diri ini telah tersalut dengan debuan duniawi yang aku sendiri sukar untuk membersihkan diriku daripada debu hitam itu. Darah yang mengalir dalam tubuh ini terlalu kotor dan jijik kerana aku telah berkali-kali meneguk air haram itu. Benarlah sabda Rasulullah SAW, “Arak adalah ibu kepada segala kemaksiatan”. Malam itu aku hanyutkan bahtera dan berlayar bersama si jelita Sandra Lane. Aku berdosa, Muadz! Terlalu berdosa!

Hati saya berdebar-debar. Jantung saya berdegup kencang. Aliran darah berlari deras di segenap kapilari. Bagaimana rafiq yang sama-sama belajar di sekolah agama dulu, boleh kecundang dengan hembusan syaitan dan nafsu? Ah! Rapuh sekali kota imannya. Lemah sekali benteng pertahanan dirinya. Ya Allah! Hindarkan kami daripada terjerumus ke lembah kehinaan.

Muadz,
Dalam masa yang sama, warkah dari Wardah tidak jemu-jemu aku terima. Kandungan warkah itu pasti terselit kalimah nasihat dan kalam semangat daripadanya., Dia sering menasihatkanku supaya tidak meninggalkan solat kerana solat merupakan tiang agama dan pencegah kepada kemungkaran. Dia juga tidak lupa menyuruhku belajar bersungguh-sungguh dan tidak menghampakan harapan ummi dan baba serta harapan yang dia letakkan padaku. Wardah menyuruhku bijak memilih sahabat. Katanya sahabat yang mulia adalah sahabat yang mengajak kita ke arah kebenaran dan bukannya mengheret kita ke kancah kebatilan dan kemaksiatan.
Tapi entah di mana silapnya, Wardah kian hari kian layu dari jambangan jiwaku. Nasihat dan tegurannya langsung tidak kupedulikan. Surat-suratnya tidak pernah aku balas malah kubakulsampahkan. Aku sedar Muadz, aku kejam! Terlalu kejam!

Saya terpinga-pinga. Pintu hati saya diketuk persoalan. Begitu mudah cinta dilupakan. Begitu senang kasih dipersiakan. Walaupun dia rafiq terakrab saya, tapi saya kira dia boleh dihukum sebagai seorang insan yang lompang setianya dan kurang jujurnya.

Muadz,
Aku kembali ke tanah air dengan tangan kosong, tanpa sebarang ijazah. Geruh hati ummi dan baba melihat keadaan diriku. Hatiku keras bak batu di gigi pantai walaupun berkali-kali dimarahi dan ditegur mereka. Aku bawa pulang warna hidupku di sana untuk aku corakkan penghidupankiu di sini. Aku palitkan warna hitam pada gaya hidupku walau sudah kutinggalkan bumi barat dan telah kujejakkan kakiku di bumi timur.
Aku kesunyian tanpa teman-teman sealiran lebih-lebih lagi tanpa Sandra. Wardah tidak pernah aku temui. Malah dia sudah kuanggap mati dari kotak memoriku. Tapi suatu hari aku terserempak dengannya. Dia pulang bercuti. Wardah tersenyum menampakkan barisan gigi putihnya yang tersusun. Berjubah hijau pekat dan bertudung labuh hijau muda. Dia seakan-akan terkejut kerana tidak diberitahu tentang kepulanganku. Aku membalas senyumannya yang kukira pekat kerana dibuat-buat. Kami berbual dan bertanya khabar walaupun naluriku meronta-ronta tidak setuju.
Aku terpaksa ke rumah Wardah setelah didesak oleh ummi dan baba. Wardah menyambutku di muka pintu. Entah mengapa jiwaku muak memandang wajahnya. Hatiku meluat mendengar bicaranya. Rasanya mahu saja aku lari pulang. Tapi aku terpaksa kerana dipaksa. Aku tahu, Wardah sedar akan sikap dinginku padanya. Sepatah pertanyaannya, sepatah jualah jawapanku. Namun dia seorang wanita yang tabah dan sabar dengan kerenah dan sikapku.
Pada Wardah, kesetiaan dan sayangnya padaku masih mewangi persis kasturi tapi aku sebaliknya. Kasih yang terjalin antara kami dahulu kuanggap terlerai kini. Pawana cinta yang bertiup dahulu kian hambar hembusannya. Dan waktu itu aku mengharapkan Wardah faham yang aku tidak mampu untuk membina mahligai bahagia bersamanya.
Sejak aku pulang, hanya sekali itu sajalah aku bertemu Wardah. Aku tidak pernah bertanya khabarnya apatah lagi menelefonnya. Dia kuanggap seperti tidak pernah wujud dalam lipatan sejarah hidupku. Tapi Wardah gadis mulia. Dia tidak pernah menrungut malah masih mampu menjadi perindu setia cinta kami. Aku cuba bersikap dingin padanya supaya dia meminta ikatan pertunangan kami diputuskan. Tapi gadis bernama Wardah ini tebal sabarnya, kukuh kasihnya padaku.
Hambusan bayu cinta Sandra, mata jelinya yang memukau, potongan tubuhnya, gerak-gerinya yang menggoda dan layanan yang diberikan padaku membuatkan aku terus-terusan meminggirkan Wardah. Pada waktu itu kurasakan Wardah kurang segala-galanya dan pada Sandralah kuletakkan segala harapanku. Walau Sandra jauh di mata namun dekat di hati. Bil telefon menjulang tinggi kerana aku sering menghubunginya. Aku rindukan suara romantisnya. Aku dambakan belaiannya. Aku gila bayang, Muadz!

Hati saya membara. Kecewa dengan sikap sang rafiq yang luput setianya pada sillaturrahim yang suci. Dia kelabu memilih yang mana intan dan yang mana kaca. Saya singkap tabir warkah seterusnya.

Muadz,
Cinta dan sayangku kini bertaut di tangkai hati Sandra. Aku melonjak keriangan apabila Sandra menyatakan padaku dia akan datang ke Malaysia menemuiku. Entah apa yang didamba, entah apa yang dicari oleh aku yang bernama lelaki. Walhal, di hadapanku jambangan puspa wardah yang mewangi setia menanti.
Aku hanyut dalam usap belai Sandra. Dosa dan pahala tidak kuhiraukan. Akulah sang kumbang yang hampir mati dalam sakar madu sang bunga. Takdir Allah, aku terserempak dengan Wardah. Waktu itu, aku dan Sandra berjalan berpeluk-pelukan. Aku nampak Wardah, tetapi dia tidak kupedulikan. Langsung tiada perasaan malu atau rasa bersalah muncul dalam diri. Pastinya Wardah terkejut dengan perbuatan sundalku itu atau setidak-tidaknya hairan dengan tingkah-lakuku yang jelas melanggar batasan adat dan syariat.
Malam itu kuterima panggilan telefon dari Wardah. Lembut suaranya, tersusun bait bicaranya. Kukira pasti ada taufan yang melanda jiwa sucinya namun anggapanku tersasar. Dia memintaku memberikan penjelasan. Katanya dia mahu mendengar dahulu pengakuan dariku sebelum dia meluahkan apa yang terbulu di lubuk hatinya. Ah, perempuan itu! Sabarnya tiada bertepi.
Malam pekat itu menjadi saksi segala-galanya. Aku katakana pada Wardah yang sayangku padanya telah lama luntur. Kasihku padanya telah lama berinjak pada Sandra. Dan pada malam itu juga, permata jernih tumpah dari birai matanya lantaran pengakuanku. Aku tahu hatinya terguris. Hati wanita ibarat kaca. Andai terhempas, kalau tidak pecah pun, pasti ada retaknya.
Atas permintaan Wardah, aku dan dia bertemu untuk kali terakhir. Katanya ada perkara yang ingin dibicarakan. Mulanya aku enggan tapi setelah Wardah meyakinkanku yang ia tiada kaitan dengan perhubungan kami,aku bersetuju.
Satu tamparan hebat menerobos atma ini tatkala Wardah membentangkan satu persatu noda hitam yang pernah kulakukan sewaktu di Amerika dahulu di hadapanku. Aku tidak pasti dari sumber mana dia mengetahui semua itu tapi aku yakin pasti ada sahabatku di sana yang menjadi mata-mata untuknya. Wah, hebat sekali wanita ini!
Bertubi-tubi nasihat ditujahkan padaku. Dan yang paling menggetarkan segenap roh dan jasadku ialah ayat Al-Quran yang bermaksud “Jangan kau hampiri zina.”
Aku tahu aku kalah dengan tancapan bias kata-kata Wardah. Tapi kerana egoku mengatasi segla-galanya, aku humbankan Wardah dengan kata-kata kesat. Aku memarahinya dan menyuruhnya supaya tidak mencampuri urusanku. Kulihat ada memanik jernih membasahi pipinya dan ada sejalur sinar kecewa di wajah ayunya.
Namun, entah syaitan mana yang merasukku ketika itu, aku menampar pipi Wardah. Dia terjatuh hingga kepalanya terhantuk pada batu lalu berdarah. Aku kaget. Panik. Serasa dadaku ditindih sesuatu. Pantas, Wardah kurangkul dan terus kubawa ke hospital.

Degupan jantung saya makin laju. Dia memang bukan rafiq yang saya kenal dahulu. Dia tidak mudah hilang pertimbangan. Namun kini dia telah berubah.

Muadz,
Wardah koma. Doktor mengatakan ada pendarahan pada otaknya. Dia mungkin akan hilang ingatan. Rembesan memanik jernih dari kolam mataku tidak henti-henti mengalir. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya. Seharian di sisi Wardah, aku kenangkan kembali setiap kalimahnya. Aku renungkan kembali bicara yang dihamparkan olehnya. Aku lempar ego jantanku jauh-jauh. Warna mazmumah yang terpalit di lubuk jiwa perlu aku padamkan dan kuganti dengan coretan warna mahmudah. Sampai bila aku harus hanyut? Benar kata Wardah, adakah aku akan bertaubat setelah kapan putih membaluti jasad? Adakah aku akan insaf setelah kerandaku di usung ke liang lahad?
Seluruh kesyukuran dirafa’kan pada-Nya kerana Wardah tersedar jua setelah koma selama seminggu. Suatu keajaiban, Wardah masih mengenaliku, kenal kami semua. Seluruh keluarga bersyukur dan bergembira lebih-lebih lagi diri ini. Aku telah benyak bersalah dan menyakiti hatinya. Kini Wardah kembali mekar di bustan jiwaku dan aku rasa sungguh bertuah kerana Wardah sudi memaafkanku dan menerimaku semula. Sadra? Dia hanya mempermain-mainkanku selama ini. Aku hanyalah suatu persinggahan, tempatnya melampias nafsu dan melepas kesepian yang bersarang di jiwa. Ah! Aku menghina diri sendiri. Terasa kejinya aku. Rupa-rupanya dia telah lama menjalin hubungan dengan Alex, jua temanku ketika di Amerika dahulu. Dan perlahan-lahan aku menolak bayangannya jauh ke dada langit.

Saya seka air mata yang membasahi pipi. Janji Allah adalah benar. Dia pasti bersama-sama hamba-Nya yang sabar dan tabah seperti Wardah.

Muadz,
Wardah masih di hospital. Menjalani rawqatan susulan, memastikan dirinya benar-benar pulih. Suatu hari Wardah membisikkan kalam yang meruntun naluri ini. Katanya, kita bagai musafir kelana di bumi Allah ini. Setiap musafir pasti ada destinasinya masing-masing. Semuanya terserah kepada kita untuk memilih dentinasi tersebut samada ke arah yang baik atau sebaliknya. Dan destinasi abadi pastinya ke Alam Baqa’.
Kita sebagai yang dicipta perlu mematuhi segala suruhan Pencipta dan meninggalkan larangan-Nya. Segala yang ditetapkan bukanlah bertujuan untuk memberatkan hamba-hamba-Nya, Cuma sekadar ingin menguji sejauh mana kasih dan setianya kita pada-Nya.
Allah tidak pernah lokek untuk memberikan nikmat-Nya buat kita. Samada kita bersyukur atau kufur dengan nikmat-Nya, dia masih melimpahkan nikmat secara percuma kepada kita. Betapa kasih dan sayanganya Allah pada kita!
Tersentuh naluri ini mendengar kalamnya, Muadz! Wardah memang puspa wangi yang beruntung jika dimiliki. Dia punya segala-galanya. Tidak keterlaluan jika aku katakan, ketaatannya sekamil Rabiatul Adawiyah, hatinya setulus Siti Aisyah, budinya seluhur Siti Khadijah, kebijaksanaannya sejernih Siti A’isyah.

Muadz,
Tiada siapa menduga, itulah kali terakhir aku mendengar bicara indah dari bibirnya. Itulah kali terakhir aku menatap wajahnya nan ayu. Wardah pergi tika fajar menyinsing di kaki langit. Allah lebih menyayanginya. Dan aku? Sungguh! Aku tidak akan memaafkan diriku buat selama-lamanya.
Aku bagai merpati yang patah sayapnya. Nur bahagia yang kukira telah menyinar kegelapan hati hilang bersama senja nan merah. Yang tinggal padaku hanyalah memori pengubat rindu. Kini aku bawa haluanku ke bumi anbiya’ menyambung cita-cita Wardah yang terputus di pertengahan jalan. Moga Allah menerima taubat hamba-Nya yang hina dan dhoif ini. Doakan kejayaanku. Moga-moga aku tidak terpesong arah lagi. Dan Wardah….Dia abadi sebagai srikandi cintaku….

Yang benar,
Haikal Wajdi

Saya terpaku. Tidak menyangka kisah dia berkesudahan begini. Benar! Wanita adalah sayap kiri buat kaum Adam. Seindah perhiasan dunia adalah wanita solehah. Di belakang lelaki yang berjaya pasti ada seorang wanita mulia yang sentiasa memberi semangat dan dorongan padanya. Dan saya akui kebenarannya. Haikal mungkin terlambat tapi saya masih ada masa. Di sisi saya ada tiga wanita yang perlu saya lindungi, yang perlu saya kasihi. Ibu, isteri dan puteri comel, pengikat kasih saya dan isteri. Dan merekalah srikandi cinta saya….
menjemput bidadari

ni lagu faveret yg plg best...kump epicentrum

Bila yakin tlah tiba,
Teguh didalam jiwa
Kesabaran menjadi bunga
Sementara waktu berlalu
Penantian tak berarti sia siaSaat perjalanan adalah pencarian diri
Laksana Zulaikha jalani hari
Sabar menanti Yusuf sang tambatan hati
Dipenantian mencari diri
Memohonkan ampunan dipertemukan
Reff
Segera kan kujemput engkau bidadari
Bila tiba waktu kutemukan aku
Ya Ilahi Robbi keras ku mencari diri sepenuh hati
Teguhkanlahku dilangkah ini
Dipenantian hakikat diri
Dan izinkan kujemput bidadari

tuk bersama menuju Mu sepenuh hati...
Kini yakin tlah tiba
Teguh didalam jiwa
Kesabaran adalah permata
Dan waktu terus berlalu
Penantian tak berarti sia sia
Saat perjalanan adalah pencarian diri
Laksana Adam dan Hawa
Turun kebumi terpisah jarak waktu
Dipenantian mencari diri
Memohonkan ampunan dipertemukan
Bidadari tlah menyentuh hati
Teguhkan nurani
Bidadari tlah menyapa jiwa
Memberikan makna

kalau nk hayati btl2 lirik lagu ni, rasa sgt best... dlm 2 dia critakan kat kita janji ALLAH yg psti tanpa pengkhianatan...insya ALLAH...